Grup Divergent

El nostre grup ret aquest homenatge al fotògraf Josep Mateu i Morenilla (membre fundador del grup l’any 2017), en forma d’exposició fotogràfica, obra que abasta del 1950 al 2022, any del seu traspàs. Més de 7 dècades d’amor i dedicació a la imatge fotogràfica dins l’ampara del Càmera Club Sabadell, del qual n’era soci honorari.

El més natural hagués estat que Càmera Club Sabadell li oferís aquest darrer detall després dels seus 72 anys com a soci, però després d’haver-ho demanat dues vegades i davant el desinterès de la junta directiva, el nostre grup va decidir agafar el testimoni i es va posar com a fita l’organitzar aquesta exposició. Ens vam posar en contacte amb la família i ens posàrem d’acord de com ho volíem fer.

La preparació de l’exposició ha estat un treball de visualització de tota la seva obra per poder fer una tria dels negatius que hem cregut més interessant a nivell artístic, digitalitzar-los i reproduir-los sobre paper en fotografies de gran format que són les que us presentem exposades a la sala. L’exposició està composada de 30 obres físiques de mides aproximades: 50×70 cms, i aquesta mostra està reforçada per un passi de diapositives de la seva extensa obra fotogràfica mitjançant un monitor on s’hi van visualitzant les seves instantànies.

En Josep Mateu, a part de la fotografia artística, té un extens arxiu de fotografia de reportatge fruit dels seus nombrosos viatges per la geografia del nostre país, la qual obviarem encara que és inevitable que els dos estils es creuin de manera inevitable. El seu extens llegat fotogràfic (més de 100.000 instantànies) anirà a parar a l’Arxiu Històric de Sabadell com a donació familiar i aquest se’n farà càrrec de la seva gestió i divulgació.